انواع رسانههای تبلیغاتی
باتوجه به تنوع رسانههای تبلیغاتی و افزایش روزافزون هزینههای تبلیغات، انتخاب رسانه به چالشی اساسی برای برندها تبدیل شده است. بنابراین آشنایی با مزایا و معایب انواع رسانههای تبلیغاتی برای برگزاری موفق کمپین تبلیغاتی ضروری به نظر میرسد. هرکدام از انواع رسانههای تبلیغاتی دارای ویژگیهای منحصر به فرد خود هستند که به تناسب اهداف تبلیغاتی و بودجه کمپین باید از آنها استفاده کرد. برای انتخاب بهترین رسانه، تیم برنامهریزی کمپین تبلیغاتی باید مزایا و معایب هر رسانه را سنجیده و بهترین رسانه از لحاظ نرخ بازگشت سرمایه (ROI) را انتخاب کند.
دستهبندیهای متنوعی برای انواع رسانههای تبلیغاتی در کتب علمی تبلیغات ارائه شده است که تفاوت اندکی با یکدیگر دارند. بر اساس یکی از این دستهبندیها میتوان رسانههای تبلیغاتی را به چهار گروه رسانههای چاپی، رسانههای پخشی، رسانههای محیطی و رسانههای دیجیتال طبقهبندی کرد. در ادامه هرکدام از این دسته بندیها به طور مختصر معرفی شدهاند.
تبلیغات چاپی
رسانههای چاپی یکی از قدیمیترین و محبوبترین انواع رسانههای تبلیغاتی هستند که همواره گزینه خوبی برای کمپینهای تبلیغاتی بودهاند. تبلیغات چاپی شامل روزنامهها، مجلهها، بروشورها و… هستند. روزنامه در میان تبلیغات چاپی بیشترین میزان دسترسی (Reach) را داشته و نسبت به سایر رسانههای چاپی قیمت پایینتری به ازای هر بازدید دارد. مجلهها نیز برای هدف قرار دادن مخاطبان در یک مکان خاص مناسبترند. برای مثال استفاده از مجلات محصولات پزشکی در بیمارستانها و مطب پزشکان باعث افزایش نرخ تبدیل مشتریان خواهد شد. بروشورها نیز برای ارائه اطلاعات درباره یک محصول یا برند جدید به مخاطبان هدف در یک محدوده محلی یا برای تعداد کم مخاطبان مناسب هستند. تصاویر زیر نمونههایی از تبلیغات چاپی را نشان میدهد.
رسانههای پخشی
رسانههای پخشی شامل رسانههای صوتی-تصویری مانند رادیو و تلویزیون هستند. استفاده از صدا و تصاویر متحرک در این رسانهها باعث افزایش تاثیرگذاری و جلب توجه مخاطبان میشود. همچنین به دلیل بالا بودن دسترسی، این رسانهها (مثلا تلویزیون) عمدتا قیمت بسیار بالایی دارند. رسانههای پخشی را میتوان در دو گروه تلویزیونی و رادیویی طبقهبندی کرد.
تبلیغات تلویزیونی معمولا برای افزایش آگاهی از برند یا معرفی محصول جدید استفاده میشود. همچنین تبلیغات تلویزیونی امکان درگیر کردن احساسات و هیجانهای مخاطبان را داشته و ظرفیت بالایی برای نمایش تیزرهای خلاقانه دارند. تبلیغات رادیویی نیز علاوه بر دسترسی بالا برای هدفگذاری مخاطبان محلی در مناطق جغرافیایی خاص میتواند اثربخش باشد.
تبلیغات محیطی
تبلیغات محیطی یکی از اقتصادیترین و به صرفهترین روشهای تبلیغاتی است که میتواند بسیار اثربخش باشد. تبلیغات محیطی به عنوان یکی از قدیمیترین رسانههای تبلیغاتی جزء جدانشدنی کمپینهای 360 درجه است که همواره مورد توجه برندها بوده است. انواع رسانهها در تبلیغات محیطی عبارتند از اجاره بیلبورد، استرابورد، تبلیغات در سینما، تبلیغات در مترو، تبلیغات در فروشگاهها و مراکز خرید، تبلیغات عرشه پل و…
تبلیغات دیجیتال
تبلیغات دیجیتال به تبلیغاتی اطلاق میشود که به صورت دیجیتال از طریق اینترنت و سایر دستگاههای دیجیتال نمایش داده میشوند. تبلیغات دیجیتال شامل نمایش تبلیغات در وب سایتها ( به صورت تبلیغات کلیکی، بنری و…)، تبلیغات در اپلیکیشنها (به شکل تبلیغات درون اپلیکیشنی، نمایشی، پوش نوتیفیکیشن و…)، تبلیغات گوگل ادز (تبلیغ در موتور جستجوی گوگل)، تبلیغات در شبکههای اجتماعی و… است.
امروزه با توجه به گسترش استفاده از تلفنهای هوشمند، تبلیغات موبایلی به عنوان یکی از انواع رسانههای تبلیغات دیجیتال بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. تبلیغات درون اپلیکیشنی، تبلیغات پیامکی و پوش نوتیفیکیشن از جمله روشهایی است که میتوان برای تبلیغات در تلفنهای هوشمند استفاده کرد. همچنین گسترش رسانههای اجتماعی فرصتی برای برندها فراهم کرده است تا علاوه بر دسترسی به مخاطبان در فضای مجازی با آنها به صورت تعاملی ارتباط برقرار کرده و باشگاه مشتریان خود را تشکیل دهند. روند دیگری که در تبلیغات دیجیتال مورد توجه قرار گرفته است بیگ دیتا (Big Data) است. بیگ دیتا به بازاریابان دیجیتال کمک میکند تا هدفمندتر از گذشته مشتریان مورد نظر خود را هدف قرار دهند.
مقایسه اثربخشی انواع رسانههای تبلیغاتی
انجمن تبلیغات محیطی آمریکا (OAAA) در سال 2017 پژوهشی را برای مقایسه اثربخشی رسانههای تبلیغاتی انجام داده است. نتیجه این پژوهش در نمودار زیر نشان داده شده است. همانطور که در شکل مشخص است تبلیغات محیطی در مقایسه با انواع دیگر رسانههای تبلیغاتی، متوسط اثربخشی بالاتری داشته است. گزارش کامل این پژوهش را میتوانید در این صفحه از سایت این انجمن مطالعه کنید.
مقایسه هزینه انواع رسانههای تبلیغاتی
در پژوهش دیگری که توسط این انجمن در سال 2018 صورت گرفته است هزینه به ازای هزار بازدید (CPM) رسانههای مختلف مورد بررسی قرار گرفته اند. همانطور که در تصویر زیر مشخص است تبلیغات محیطی یکی از کم هزینهترین رسانههای تبلیغاتی است. جزئیات این پژوهش را میتوانید اینجا مطالعه کنید.
در نهایت لازم به ذکر است که هر کدام از رسانههای تبلیغاتی مزایا و معایب خاص خود را دارند که به تناسب اهداف کمپین و مشخصات خاص آن رسانه باید از آنها استفاده کرد تا اثر بخشی کمپین را به حداکثر رساند. آژانس تبلیغاتی آرمانی به پشتوانه سالها تجربه و برگزاری کمپینهای متعدد تبلیغات محیطی آماده برنامهریزی استراتژیک رسانه برای کمپینهای محیطی برندهای داخلی و خارجی است. برای کسب اطلاعات بیشتر با آرمانی تماس بگیرید.
مقالات مرتبط

نقش اینفلوئنسرها در تبلیغات محیطی

تبلیغات محیطی، همچنان تاثیر گذار؟!
