چالشهای برنامهریزی رسانه
در بلاگ برنامهریزی رسانه مزایای متعدد برنامهریزی رسانه و تاثیر آن بر اثربخشی کمپین را بررسی کردیم. با این وجود لازم است بدانیم که فرآیند تدوین استراتژی رسانه در ایران هنوز به طور کامل استاندارد نشده است. در این فرآیند چالشهایی وجود دارند که برنامهریزی رسانه را اندکی پیچیده کردهاند. برخی از این چالشها عبارتند از هدف قرار دادن کارآمد مخاطبان، کمبود اطلاعات و دادههای آماری، کمبود زمان برای اجرای کمپین تبلیغاتی، مشکلات مربوط به سنجش اثربخشی رسانهها و توجیه بازگشت سرمایه. در ادامه این موارد را بررسی میکنیم:
هدف قرار دادن کارآمد مخاطبان
انتخاب و هدفگذاری مخاطبان به شکل صحیح همواره چالشی کلیدی در کمپینهای تبلیغاتی بوده است. اولین قدم برای اطمینان از اثرگذاری پیام تبلیغاتی پاسخ به این سوال است که آیا پرسونای مخاطب به درستی انتخاب شده است یاخیر؟ برنامهریزان رسانه باید مطمئن شوند که مخاطب درستی را برای هدفگذاری انتخاب کردهاند و در قدمهای بعد به دنبال رسانه مورد نیاز برای دستیابی به آن مخاطب برای انتقال پیام تبلیغاتی باشند.
کمبود اطلاعات و دادههای آماری در ایران
با وجود اینکه اطلاعات زیادی درباره بازارها، صنایع و رسانهها در ایران وجود دارند، اما این اطلاعات برای برنامهریزان رسانه کافی نیستند. بسیاری از دادههای مورد نیاز جهت برنامهریزی هدفمند وجود نداشته و یا اینکه اندازهگیری و جمعآوری آنها بسیار هزینهبر است. در برخی کشورها به خصوص کشورهای اروپایی و آمریکا شرکتهایی وجود دارند که به صورت تخصصی وظیفه جمعآوری دادههای آماری را دارند. این شرکتها با جمعآوری، تحلیل و ارائه این دادهها به شرکت تبلیغاتی فرآیند تصمیم گیری را تسهیل میکنند. در بلاگ ارزیابی اثربخشی رسانههای محیطی برخی از این شرکتها بررسی شدهاند.
مشکل کمبود اطلاعات برای شرکتهای متوسط و کوچک چالش بزرگتری است، زیرا این شرکتها نمیتوانند هزینه جمعآوری و تحلیل این دادهها را فراهم کنند و در نتیجه مجبور میشوند از دادههای کمپینهای قبلی خود برای تصمیمگیری استفاده کنند و یا اینکه بدون تحلیل و استفاده از اطلاعات اقدام به تصمیمگیری کنند که این کار خطراتی چون هدررفت بودجه تبلیغاتی را در برخواهد داشت.
کمبود زمان برای اجرای کمپینهای تبلیغاتی
متاسفانه به دلیل عدم وجود برنامهریزی صحیح، بسیاری از برندها در برگزاری کمپینهای تبلیغاتی عجله کرده و زمان کافی به انجام تحقیقات بازار و جمعآوری و تحلیل اطلاعات اختصاص نمیدهند. بنابراین به نظر میرسد که تبلیغاتچیها همواره کمبود وقت دارند و در عجله هستند!
دشواری سنجش اثربخشی رسانه
همانطور که سنجش اثربخشی فعالیتهای تبلیغاتی کار پیچیدهای است، سنجش و مقایسه اثربخشی رسانههای مورد استفاده در تبلیغات نیز چالشهای خاص خودش را دارد. متاسفانه اطلاعات اندکی در زمینه رسانههای محیطی موجود بوده و این اطلاعات برای برنامهریزان رسانه جهت تصمیمگیری درباره اثربخشی رسانهها کافی نیستند
مدیریت انتظارات مشتری
یکی دیگر از چالشهای برنامهریزان رسانه انتظارات و درخواستهای بیش از اندازه و نامعقول کارفرما است. برخی از مشتریان آژانسهای تبلیغاتی انتظار دارند به محض شروع کمپین و اکران تبلیغاتشان در رسانههای برنامهریزی شده، تاثیرات عجیب و غریبی در فروششان ایجاد شود. در این موارد وظیفه آژانس تبلیغاتی توجیه مشتری درباره اثرات بلند و کوتاه مدت کمپین تبلیغاتی است. مدیریت انتظارات غیرواقعی یکی از بزرگترین موانعی است که هر برنامهریز رسانه باید بطور منظم با آن مقابله کند.
توجیه بازگشت سرمایه
یک برنامه رسانه همواره برای اهداف خاصی طراحی شده است که باید به آنها دست یافت. توجیه برنامه از نظر اقتصادی و در مرحله بعد سودآور بودن آن، چالشی همیشگی است. امروزه با وجود ابزارهای پیشرفته برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، انتخاب رسانه مناسب کافی نبوده و برنامهریز رسانه باید اثبات کند که برنامه طراحی شده نتایج ارزشمندی از جهت مالی داشته و سرمایه صرف شده برای کمپین ROI بالایی خواهد داشت.
در نهایت لازم به ذکر است که وجود چالشها و مشکلات در فرایند برنامهریزی رسانه نباید مانع تلاش برای دست یابی به بهترین برنامه ممکن شود چرا که همواره وجود یک برنامه با کیفیت متوسط بهتر از نبود آن است.
مقالات مرتبط


