مقایسه تبلیغات محیطی با دیگر روشهای تبلیغاتی
اکثر منابع معتبر در حوزه تبلیغات ، رسانههای محیطی( بیلبورد تبلیغاتی ، استرابورد، تبلیغات مترو، تبلیغات اتوبوس و…) را به عنوان یک رسانه پشتیبان طبقهبندی كردهاند؛ در واقع تبلیغات محیطی، سایر رسانهها مانند تبلیغات تلویزیونی، تبلیغات دیجیتال، تبلیغات BTL و… را پشتیبانی کرده و در نهایت اثربخشی کمپین را از این طریق افزایش میدهد. فرض کنید رسانه اصلی شما در یک کمپین تلویزیون باشد، احتمالا برایتان سوال است که در کنار تلویزیون چه نوع ترکیب رسانهای، بیشترین همافزایی و در نتیجه بیشترین کارایی را خواهد داشت. شکل زیر که بر اساس یک مطالعه موردی تهیه شده، نشان میدهد که سایر رسانهها به صورت نسبی چه تاثیری در کنار رسانه اصلی شما یعنی تلویزیون خواهند داشت.
علاوه بر این، جالب است بدانید بنابر اعلام اتحادیه تبلیغات محیطی آمریکا (OAAA) در سال 2011 تبلیغات محیطی یکی از پایینترین سطوح CPM را دارا می باشد. CPM یا Cost Per Mile به معنای هزینه صرف شده به ازای هزار بار نمایش تبلیغ است. این مقایسه را میتوانید در شکل زیر مشاهده کنید (OAAA، 2011).
تبلیغات محیطی، اهمیت و انواع آن
اکنون که جایگاه تبلیغات محیطی در مقایسه با روشهای دیگر تبلیغاتی مشخص شد، این رسانه و انواع آن را به طور مختصر بررسی میکنیم.
تبلیغات محیطی به طور متوسط حدود 5 درصد از کل بودجه تبلیغاتی کمپین را شامل میشود. البته این عدد از سال 2000 رشد زیادی داشته است. رسانههای محیطی اشکال تبلیغاتی زیادی را در بر میگیرند. انجمن تبلیغات محیطی آمریکا (OAAA)، رسانههایی که در ادامه ذکر میشود را در گروه تبلیغات محیطی دستهبندی میکند. این رسانهها عبارتند از تبلیغات محیطی دیجیتال، تبلیغات در فروشگاهها، تبلیغات محیطی جایگزین و تبلیغات در وسایل نقلیه.
تبلیغات محیطی دیجیتال (Digital Outdoor)
تحولات دیجیتال، تبلیغات محیطی را نیز مانند صنایع دیگر تحت تاثیر قرار دادهاند. رسانههای دیجیتال به دو دسته شبکههای تبلیغاتی ویدیویی و بیلبوردهای دیجیتال تقسیم میشوند. شبکههای تبلیغاتی ویدیویی، شامل فیلمهای دیجیتالی است که در دفاتر کار، فروشگاهها و مکانهای تفریحی وجود دارند و با فناوریهای LED و LCD در معرض نمایش قرار میگیرند.
تبلیغات محیطی جایگزین (Alternative OOH Media)
این نوع رسانه شامل اشکال زیادی مانند تبلیغات هوایی، تبلیغات مبتنی بر مکان، بنرهای تلفن همراه و موارد دیگر است. متاسفانه بسیاری از این موارد در حال حاضر در ایران در دسترس نیستند. تنها شکل این نوع رسانه که در ایران موجود است، تبلیغات مبتنی بر مکان است که میتوانید در ورزشگاهها، مراکز خرید و مجتمعهای ورزشی مانند مجتمع ورزشی “انقلاب” مشاهده کنید.
تبلیغات در فروشگاهها (In-Store Media)
تبلیغات در فروشگاهها یا تبلیغات در مراکز خرید همانند تبلیغات مبتنی بر مکان است که در مراکز خرید یا مکانهای دیگر، اجرا میشود. اساس این نوع تبلیغات مبتنی بر این نکته است که اگر بتوان در زمان خرید مشتری در معرض دید وی بود، میتوان خرید را افزایش داد. فروشگاهها عمدتا برای تبلیغات مربوط به محصولات FMCG مناسب هستند.
تبلیغات در وسایل نقلیه (Transit Advertising)
شکل دیگر تبلیغات محیطی، تبلیغات در وسایل نقلیه (تبلیغات اتوبوس، مترو و …) است. میلیونها نفر روزانه از وسایل حمل و نقل استفاده میکنند. تبلیغات ترانزیتی مدت زیادی است که استفاده میشوند، اما سالهای اخیر علاقه به این نوع رسانه افزایش یافته است. افزایش زمان حضور مخاطبان در خارج از خانه، افزایش ترافیک و به دنبال آن افزایش استفاده از وسایل نقلیه این رسانه را به یک رسانه محبوب تبدیل کردهاست. تبلیغات در وسایل نقلیه به صورتهای داخل وسیله نقلیه، خارج از وسیله نقلیه و ایستگاهها، پلت فرمها یا پوسترهای ترمینالها، مورد استفاده قرار میگیرد. شکل زیر نمونهای از فضاهای تبلیغات مترو را نشان میدهد.
همانطور که ذکر شد رسانههای محیطی انواع متعدد و متنوعی دارند. هر کدام از این رسانه ها با توجه به ویژگیهایی چون موقعیت اکران، ابعاد، و تعداد بازدید برای هدف خاصی مناسب هستند. البته انتخاب رسانه مورد نظر تنها به ویژگیهای رسانه مربوط نبوده و مسائلی چون بودجه و اهداف کمپین نیز باید در این زمینه مدنظر قرار گیرند. برای مطالعه بیشتر در زمینه برنامهریزی رسانه بلاگ آرمانی را مطالعه کنید.
مقالات مرتبط

نقش اینفلوئنسرها در تبلیغات محیطی

تبلیغات محیطی، همچنان تاثیر گذار؟!
